Onmaagdelijk naakt

Fabian van Hal - 26 juni, 2015

De camera is al heel lang aanwezig in onze maatschappij. Lang geleden is hij uitgevonden, na vele mislukkingen, veel pogingen, en toen was hij er opeens. Een bijzonder schepsel was het, met een bijzondere capaciteit: beelden vast kunnen leggen. Ware magie. Kunst is ermee gemaakt, onze samenleving is er door veranderd. En toen, als een ware oerknal en ontploffing van de kunst, een explosie van perversheid, boersheid, simpelheid, was het opeens doodnormaal om foto’s van je dikke derrière op social media te plaatsen. Lang leve de camera.

Maar even. De camera is een prachtding, en geloof me, ik ben ontzettend blij met deze uitvinding, maar niet altijd met het gebruik ervan. Tuurlijk mag je foto’s van je lichaam maken, ontbloot of niet ontbloot, maar wat je ermee doet, dat is waar ik kritiek op heb.

Want wat zou je ervan vinden, als je als ouder je kind op internet tegenkomt, ontbloot, trots op zijn of haar lichaam, zonder ook maar enige normen en waarden die je hem of haar hebt meegegeven, die dan blijkbaar flink mislukt zijn, te koop met al haar vormen, met heel zijn lichaam? Vind jij dit pronken? Zijn we dan toch nog zo natuurlijk en instinctelijk dat we nergens anders mee kunnen pronken dan een lichaam? Is er dan geen greintje moreel bewustzijn meer van je over, je lichaam bewaren voor iemand waarvan je houdt, bestaat dat niet meer? Je lichaam als liefdeobject in plaats van lustobject? En waar, op Twitter nota bene?

Mis je wat aandacht? Geen probleem. Uit het niet in het plaatsen van ontblootte foto’s van jezelf op sociale media. Zoek een leuke jongen, een leuke meid, die je bemint, en hem of haar je lichaam toevertrouwt om het te waarderen zoals het is en om lief te hebben, niet als lustobject.

Fabian van Hal Fabian van Hal (1996) doet naast zijn gymnasium een hoop met schrijven, muziek en kunst. Naast politiek houdt hij van een goede discussie en is hij altijd op zoek naar manieren om zijn mening te uiten.

Reacties