De technologieloze misfit

Gefeliciteerd, u hoort er niet echt bij Frerick Althof - 22 juni, 2015

Neem een gemiddelde persoon een dag zijn telefoon af, zijn televisie of zijn computer en hij of zij zal niet weten wat hij nog moet doen. Ook bij mij zal dat zo zijn. Mijn linkerhand zit vastgeplakt aan mijn telefoon en de enige beweging die mijn duim nog krijgt is een swipende beweging. Je kan me alles vertellen als ik alle artikelen van Nu.nl aan het doornemen ben in zo min mogelijk minuten, horen zal ik het toch niet. Af en toe opkijken, om ervoor te zorgen dat er geen lantaarnpaal zich in mijn gezicht boort, of om uit te wijken voor tegenliggers op de stoep. Veel meer redenen zijn er niet om tijdens de korte wandelingetjes die ik nog maak mijn blikveld te verruimen buiten mijn telefoon. Het is je reinste ketterij.

Het begint te lijken op technologische slavernij. Je telefoon, tablet of computer als de nieuwe ketens van de mens. Het constant verbonden willen zijn betekent een verlies van persoonlijke vrijheid en onafhankelijkheid. Zelfs zij die zich hiertegen keren of zich ervan afwenden worden verplicht deel te nemen aan de sociale netwerkrevolutie. Zonder e-mailadres, Facebookpagina of Whatsapp zul je niet alleen veel missen in je eigen sociale kring, maar je bent van veel praktische informatie afgesloten. Vragen voor de overheid? Maak even een afspraak op internet. Weten wanneer en hoe laat je moet werken? Het rooster is verstuurd via de mail. Een opleiding of vakken willen volgen? Teken je even in op internet.

Hypocriet als ik ben zal ik mij nooit volledig tegen de technologie keren. Het is niet, zoals Marx over religie zei, opium voor het volk. Ik zie de voordelen, iedereen ziet die, maar er zijn ook bizarre nadelen. Iedereen gaat zich gedragen alsof we de technologie zijn! Alsof de mens zich niet langer definieert als een rationeel wezen maar als een technologisch wezen. Bijna alsof de dierensoort mens geen diersoort meer is. Naast de praktische bezwaren zijn er sluimerende ontwikkelingen die voortkomen uit de digitale conversatie. In reële gesprekken moet het ook korter en directer. Kom je binnen twee of drie zinnen niet tot je punt, kun je het schudden, ben je de interesse van je luisteraars kwijt. De technologie is geen verlengstuk meer van de mens maar hij vormt zich naar haar technologische vermogens.

Technologie heeft van de mens een onnatuurlijk dier gemaakt. Internet is daar een revolutionaire stap in geweest. De ontwikkeling van internet op handzame apparaatjes betekent definitief het einde van niet-meer-online-hoeven-zijn. Mensen zonder Facebook worden nog wel geaccepteerd, ook op je oude telefoontje niet aan Whatsapp doen valt nog te bezien, maar het betekent wel dat je nooit volledig onderdeel zal kunnen zijn van de samenleving. Zie jij het niet zitten in technologie, dan kun je het wel vergeten. Jij bent de misfit omdat jij je niet wilt aanpassen aan de technologie. Jij bent de misfit, terwijl talloze anderen hun gezicht bijna in een lantaarnpaal boren terwijl ze al hun feeds tegelijkertijd proberen te vernieuwen.

Frerick Althof Frerick Althof (1994) studeert wijsbegeerte en geschiedenis in Groningen. Vindt dat wetenschap de praktijk uit het oog verloren is en interesseert zich vooral voor politieke en culturele dilemma’s. Ziet filosofie als scheidsrechter van de wetenschap en sport als projectie van de maatschappij.

Reacties